8,8!

Schuimsoorten hoofdgroepen

Om u inzicht in de mogelijkheden te geven volgt hier een overzicht in grote lijnen.

  • Talalay (perfo) latex betreft altijd een natuurlatex en wordt tijdens het proces anders behandeld dan (gewone) latex, waardoor het een open structuur heeft, erg goed ademend is en een prima ondersteuning biedt. Een duurzame matras voor de kieskeurige slaper.
  • Natuurlatex is een product van de latexmelk van de schors van de latexboom. Natuurlatex mag enkel zo heten wanneer het uit minimaal 85% echte latex bestaat. Dit product kent een hele hoge puntelasticiteit (veerkracht), is wat warmer en redelijk zwaar. Minder geschikt voor hen die het snel warm hebben.
  • Latex is een matraskern met een mengsel van natuurlijke en synthetische latex. Daarmee wordt de puntelasticiteit lager, maar het product ook goedkoper en minder duurzaam. Varianten met een laag percentage latex zijn totaal oninteressant.
  • Koudschuim de naam refereert aan het productieproces, het materiaal wordt koud geschuimd en kant daardoor andere eigenschappen, door de meer open structuur, dan warm geschuimde materialen. Koudschuim wordt aangeduid in een HR aanduiding, bijvoorbeeld HR60 = 60 kilo per kubieke meter schuim. Dat zegt echter niet zoveel over de kwaliteit, behalve dat een lage HR waarde (<40) niet zo geschikt is voor een matras. Daarnaast kent het schuim natuurlijk diverse hardheden.
    Een koudschuim matras is erg goed ventilerend en vochtregulerend en biedt een hele goede ondersteuning, maar dat is deels afhankelijk van de zonering in de matras.
    Er zijn veel kwaliteiten op de markt, laat u dus niet enkel leiden door de prijs. Als de prijs te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo!
  • Traagschuim is een schuim waaraan parrafine, een olieachtig product, wordt toegevoegd. Dat maakt de matras afhankelijk van warmte, maar zorgt ook voor veel mindere ventilatie van het schuim. Door de warmteafhankelijkheid kan het zijn dat oudere mensen de matras niet genoeg beïnvloeden om het gewenste resultaat te krijgen. De matras is wel zeer goed drukverlagend en daarom gebruikt in de zorgsector (zieken- en verpleeghuizen), maar mider geschikt voor thuis.
  • Polyether is een schuim, uitgedrukt in SG (soortelijk gewicht) en valt eigenlijk buiten de beschrijving, omdat dit materiaal nauwelijks geschikt is voor een duurzame ondersteuning en acceptabele levensduur.U vindt dit vooral bij dumpzaken en prijsstunters.

Gerelateerde producten: